Stanza exhibits city wide data installation Verenigd Koninkrijk, Capacities. Update_4. Gent.

September 24, 2012 by stanza Leave a reply »

Welkom op de website van de New Technological Art Award 2012, een internationale kunstwedstrijd van de Stichting Liedts-Meesen die deel uitmaakt van onze biënnale Update. Kom kijken naar het werk van de genomineerden van 22 september tot en met 18 november 2012. Stanza, Verenigd Koninkrijk, Capacities Locaties: Zebrastraat – Zebrastraat 32/001 – 9000 Gent – Belgium – www.zebrastraat.be

New Technological Art Award 2012, een internationale kunstwedstrijd van de Stichting Liedts-Meesen In 2012 organiseert de Stichting Liedts-Meesen Update_4 in het kader van het project Zebrastraat en in navolging van de eerste drie Update-biënnales.

In Update_4 wordt de filosofie van de vorige edities behouden maar leggen we nieuwe accenten. In het verleden gingen de tentoonstellingen gepaard met de New Technological Art Award Liedts-Meesen die meer en meer op de belangstelling van de kunstenaars en het publiek kon rekenen. Onze focus ligt nu op de presentatie van deelnemers van de wedstrijd NTAA en bestaat uit:

Uit de meer dan 300 inzendingen waarvan 20 kunstwerken geselecteerd werden, vallen een aantal typerende thema’s te traceren. Ondanks het feit dat onze dagelijkse perceptie in een grote mate gedomineerd wordt door virtuele werelden en onder invloed staat van de eigentijdse technologie, kunnen verschillende werken onder het landschappelijk genre gecategoriseerd worden. Opvallend is evenwel de verwerking van diverse parameters die het kunstwerk via een technische transfer veranderlijk en de beleving ervan multisensorisch maakt. Mapping betekent in deze context niet zozeer een cartografische variant, maar includeert eveneens het flaneren, cruisen of dwalen. In een gegeven geografie vertaalt zich dit vaak in een (mechanische) choreografie waarin parameters als licht en geluid expressief gemanipuleerd worden. De luciditeit in een aantal werken kent een tegengewicht in de reflectie over eindigheid, dood en in een enkel geval opent dit zich cynisch en hyperbolisch tot het contemporaine euthanasiedebat. Items als identiteit en communicatie vormen een belangrijk inhoudelijk substraat waarin gegevens als sociale netwerken, privacy, hacking, spam verwerkt worden. De interactiviteit bij vele inzendingen doet een beroep op een actieve toeschouwer die zich vaak geconfronteerd ziet met keuzemogelijkheden of beslissingen die men dient te nemen.

Stanza artwork Capacities

 

Advertisement

Comments are closed.